se kädet vei ja jalat sekä kielen
ja hengityksen salpas kokonaan
vaan särkymättömäksi jätti mielen
ei tahtoa se saanut taipumaan

Rennosti vaan

Sanovat, että pitäisi leppoistaa. Karsia elämästä epäoleellinen silppu pois ja keskittyä olennaiseen. Aina ei tarvitse säntäillä kuin päätön kana, joskus tekee hyvää olla vaan.

Kun kolmeen vuoteen en ole liikutellut muuta kuin silmiä, täytyy todeta, että oikeassa ovat leppoisuusevankelistat. Stressi on poissa, kun epäolennaiset pikkuasiat eivät täytä mieltä. Ajan kuluminen on muuttunut negatiivisesta positiiviseksi asiaksi. Tietokoneen avulla mahdollisuudet harrastaa ovat lähes rajattomat. Ja kanssaihmisten hermoja pystyy koettelemaan ihan vanhaan malliin.

Kaikki on hyvin kun vain henki kulkee. Ja sen kulkemisesta huolehtii sellainen high tech -turbo ettei paremmasta väliä. Toista vuotta on täysin leppoistuneita palkeita pullisteltu maskin kautta kotihoidossa, vaikka alkuun painostus trakeostomiaan oli kova. Tekniikka on laukannut tässäkin, ja älykkäällä algoritmilla varustettu ei-invasiivinen ventilaattori on ainakin ensimmäisen vuoden ajan huolehtinut riittävästä kaasujen vaihdosta.

Ja entäs syöminen sitten. Ei enää stressiä, että joutuisi hengissä pysyäkseen pakottamaan kurkusta alas vastenmielistä tavaraa. Kaikki menee letkussa ohituskaistaa makunystyröiden ohi mahaan. Kuinka monesti tästä haaveilinkaan koulun ruokalassa tillilihalautasen takana. Systeemi mahdollistaa kotieläimettömässä perheessä kätevän tavan hävittää ruoantähteet: kaikki blenderiin ja mahaan. Yritäpäs samaa suun kautta. Ja parasta kaikessa: mitä rasvaisempaa ja täyttävämpää pistelee napaan, sen parempi. Ei tarvitse kantaa abstraktia huolta sepelvaltimoista, sen kuin mättää menemään.

Liikkumisesta sanon vain, että ennen pelkästään kuninkaallisia kanniskeltiin paikasta toiseen. Sähköpyörätuolista eivät keisaritkaan osanneet edes haaveilla.

Voin vilpittömästi suositella tätä elämäntapaa kaikille, joita arjen kiireet ahdistavat. Vaikkei ruoka enää maistukaan, elämä maistuu senkin edestä. Varsinkin syksyisinä räntäaamuina päivä lähtee mukavasti käyntiin, kun saa aamukahvit vuoteeseen ja voi suoda ajatuksen niille, joilla palvelu ei pelaa yhtä hyvin. Meillä leppoisilla on joka päivä isänpäivä. 

Mikäs tässä on ollessa. Löysin rantein.

Viimeksi muutettuperjantai, 03 February 2017 14:58
  • Ylaotsikko: KOLUMNI

ALS-tutkimuksen tuki ry

info@alstuttu.org
jasenet@alstuttu.org (jäseneksi liittyminen, muut jäsenasiat)
p. 045 6621022 (ei tekstiviestejä)