1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Tervetuloa!

Olet saapunut keskustelufoorumille, jonka nimi AttBOt on lyhenne sanoista ALS-tutkimuksen tuki ry:n BOINC-tiimi. Tämä foorumi on kotina yhteisölle, jonka jäsenet lahjoittavat tietokoneidensa ylimääräistä tehoa tieteelliseen laskentaan. Tämä foorumi on tarkoitettu kaikelle hajautettuun vapaaehtoislaskentaan liittyvälle keskustelulle, tarkoituksena edistää BOINC-laskentaa Suomessa.

Kun puhumme liittymisestä tiimiimme, niin huomaathan, että voit liittyä:
  1. Tämän foorumin jäseneksi (Silloin et vielä kuulu laskentatiimiin, mutta foorumin jäsenyys auttaa pääsemään selville BOINC-laskennasta.)
  2. Laskentatiimimme jäseneksi (Miten tämä tapahtuu, selviää foorumilta löytyvistä ohjeista)

BOINC on lyhenne sanoista Berkeley Open Infrastructure for Network Computing. Kyseessä on University of California:ssa (Berkeley) kehitetty avoimeen lähdekoodiin perustuva ohjelmisto, joka mahdollistaa hajautetun laskennan internetyhteydellä varustettujen tietokoneiden avulla. Vapaaehtoiset tietokoneenomistajat voivat sen avulla lahjoittaa koneensa ylimääräistä kapasiteettia haluamiinsa tiedeprojekteihin. Jopa matkapuhelimilla voi osallistua joihinkin laskentaprojekteihin. BOINC-laskentaan osallistuvat tietokoneet muodostavat yhdessä hajautetun supertietokoneen, jonka laskentateho on merkittävää luokkaa.

Tiimimme on keskittynyt laskentaprojekteihin, joiden tavoitteena on mm. mallintaa proteiinien rakenteita ja siten hankkia molekyylibiologista tietoa, jonka saavuttaminen muilla keinoin olisi vaikeaa tai mahdotonta. Tällainen tieto on tärkeää biotieteiden perusmateriaalia, jonka pohjalta voidaan synnyttää uusia innovaatioita, kehittää lääkeaineita, yms.

Proudly processing for science
BOINC-laskennan tulokset hyödyttävät hyvin monen sairauden hoidon ja lääkityksen kehittämisessä. Tällaisia sairauksia ovat mm: syöpä, Alzheimerin tauti ja muut keskushermoston sairaudet, HIV, sydänsairaudet, geneettiset sairaudet, diabetes, malaria, jne. Sairauksissa on hyvin usein kyse siitä, että solujen koneisto toimii jotenkin väärin. Jotta tuo vika voitaisiin korjata, pitää korjaajilla olla käsitys siitä, miten koneisto toimii ja millaisia osia siellä on. Ja juuri tällaista tietoa mikroskooppistakin kokoluokkaa pienemmistä solukoneiston osista voidaan hajautetun laskennan avulla selvittää.

Jos omistat tietokoneen, joka on joutilaana silloin, kun et itse käytä sitä, voit liittyä joukkoomme. Tietokoneesi voi tehdä arvokasta vapaaehtoistyötä ihmiskunnan hyväksi!

Koska kilpailuvietti on voimakas kannustin, on se merkittävässä osassa tällaisessakin, hieman erikoisessa harrastuksessa. Tiimiin kuuluvien tietokoneiden laskentatehosta saadaan koko ajan tilastotietoa, jonka seuraaminen on hyvin palkitsevaa. BOINC-ympäristössä on yli 200000 aktiivista osallistujaa ja melkein 20000 toiminnassa olevaa tiimiä. Laskentaa suorittavia tietokoneita on moninkertainen määrä. Erilaisten palvelujen, kuten BOINCstats, avulla voi verrata oman tiimin sijoittumista suhteessa muihin ja tuntea ansaittua ylpeyttä osallistumisestaan.

Suomalaiset ovat virkeitä vapaaehtoisia BOINC-laskennan suhteen. Suomi onkin väkilukuun suhteutettuna maailman kärkimaita, ellei jopa huippua, kun verrataan eri maiden pistetilastoja keskenään.

AttBOt on Suomen tehokkain tiimi valitsemissamme laskentaprojekteissa. Niissä olemme maailmantilastossa tätä kirjoittaessani noin sijalla 30 (tiimejä näissä projekteissa on yhteensä satoja tai tuhansia). Meillä on kova halu nousta vieläkin lähemmäs kärkeä ja saada lisää osallistujia tiimiimme tämän harrastuksen pariin!

Sinänsä ei ole merkitystä, missä tiimissä kukin toimii tai onko ylipäätään minkään tiimin jäsen. Kuitenkin yhteisöllisyys on oikein mukavaa tässäkin harrasteessa ja toivotamme uudet BOINC-laskennasta kiinnostuneet tervetulleiksi AttBOt-tiimiin! Myös muissa tiimeissä toimivat ovat tervetulleita tälle foorumille, jota haluamme kehittää kaikkia Suomen BOINC-aktiiveja kiinnostavaksi kohtaamispaikaksi. Toivomme, että tämä keskusteluforumi alentaa kynnystä harrastaa tällaista mielenkiintoista, vapaaehtoista kansalaistoimintaa.

Yliopistojen rahoitus kaikkialla maailmassa on vaikeassa tilanteessa, koska yleensä vain nopeasti rahaksi muutettavat ratkaisut ovat markkinavoimien mieleen. Kuitenkaan tuota kermaa ei ole olemassa ilman maitoa, ja jonkun pitää lypsää lehmäkin ensin. Tässä perustutkimuksessa hajautetun laskennan voima nousee supertietokoneiden kanssa vertailukelpoiselle tasolle ja pienemmilläkin taloudellisilla resursseilla varustettu tutkimusprojekti voi BOINC-alustalla saada siivet alleen. Näin BOINC edistää tasa-arvoista tieteentekoa.

BOINC-aktiivisuus

BOINC-laskenta ei sinänsä ole lainkaan vaikeaa, koska BOINC-hallintaohjelma tekee kaiken automaattisesti. Ohjelmisto lataa laskentapaketit tietokoneellesi, hoitaa niiden suorittamisen ja tulosten raportoinnin. Voit itse määritellä, miten sallit laskennan tapahtuvan. Lähes millä tahansa koneella voi osallistua laskentaan, eikä laskenta häiritse koneen tavallista käyttöä. Erityisesti pelaamiseen varustellut PC-koneet ovat laskennassa hyvin tehokkaita näytönohjaintensa ansiosta.

Voit määritellä, että laskenta käynnistyy esim. silloin, kun olet ollut koneesi äärestä poissa vaikkapa varttitunnin yhteen menoon tai jonakin määrättynä aikana. Jos koneessasi on paljon ylimääräistä suorituskykyä, voi laskentaa pitää päällä myös muun käytön aikana ja säätää itse, millaista osaa konetehosta laskenta saa käyttää.

Joillakin kiinnostus BOINC:iin kasvaa pistetilin kanssa samaan tahtiin. Suorasähkölämmitteisissä taloissa etenkin talviaikaan on jokseenkin sama, miten lämmön tuottaa. Lämpöenergia voi tulla aivan hyvin myös tietokoneesta tai -koneista eikä se maksa sähkölämmittimeen verrattuna yhtään sen enempää. Sivutuotteena kone tekee yleishyödyllistä työtä, johon "tyhmä" sähköpatteri ei kykene. BOINC-tehokoneiden rakentelulle on foorumilla oma osionsa, jos tällainen harrastusmuoto alkaa kiinnostamaan.

Liittyminen mukaan BOINC-laskentatiimiimme

Liity ensin tämän foorumin käyttäjäksi, ellet ole sitä jo tehnyt. Se ei ole pakollista, mutta liittymällä pääset osallistumaan itse keskusteluihin foorumeilla tai online-chatissa. Jos jokin tuntuu hankalalta, mahdollisuudet saada ratkaisu ongelmaan ovat paremmat kun voi kysyä vinkkejä muilta BOINC-harrastajilta.

Vaihtoehto A: Yksinkertainen, nopea tapa liittyä mukaan tiimiin

Aloituskynnys BOINC-laskentaan osallistumiseen on matala, jos osallistujalle riittää pelkästään se tieto, että toimii hyvän asian puolesta. Tuolloin laskentaan liittyminen on hyvin yksinkertaista. Ohjeet aloittamiseen löydät . Varjopuolena tässä liittymistavassa on se, että osallistuja ei niin selkeästi näe, mikä hänen työpanoksensa osuus koko tiimin toiminnasta on, koska liittyminen tapahtuu jaetun, "yleisen" käyttäjätilin avulla.

Vaihtoehto B: "Paras" liittymistapa, jolla saat oman käyttäjätilin tilinhallintasivustoon

Kannustamme lueskelemaan tämän foorumin sisältöä ja jos suinkin on mahdollista, niin liittymään tiimiimme "varsinaiseksi jäseneksi". Tämä on hieman vaativampi tapa, mutta ei suinkaan mahdoton. Liittymisessä on enemmän vaiheita, koska tilinhallintapalvelussa on hyvin kattavasti asetuksia, joita voi itse säätää. Lopputuloksena voi kuitenkin nähdä hyvin, miten käyttäjäkohtainen pistetili alkaa karttua ja miten osallistuminen eri projekteille jakautuu. Jos käytössä on useampia koneita, niin niidenkin suorituskyky laskennassa on vertailtavissa joko muihin omiin tai jopa muiden vastaaviin koneisiin. Pidemmän kaavan mukaiset liittymisohjeet ovat .

Published:
27.12.2015
Page views:
18 462

Jaa tämä sivu